A SáGa Foods Zrt. több mint 80 éves múltra tekint vissza. A 100%-os állami tulajdonban lévő baromfifeldolgozó vállalatot 1992-ben privatizálták, majd 1993-ban az angol Bernard Matthews cégcsoport vette át a vállalat irányítását. A SáGa Foods Zrt. a feldolgozott termékeket gyártó SáGa Szárnyas Finomságok Kft. és Sárvári Baromfiipari Rt. egybeolvadásával jött létre. Üzemeinek színvonala vetekszik az európai élvonalba tartozókéval.


A Sága cégcsoport fejlődésének főbb mérföldkövei:

A kezdetek

Egy magyar vállalkozó megalapította a tojáskereskedelemmel foglalkozó céget.

Fellendülés

1925-ben tevékenységét kiterjesztette szárnyas, illetve vad felvásárlására, feldolgozására és exportjára is, majd a cég felépítette első hűtőházát.

Háborús események

A második világháború alatt a vállalat egy állami szövetkezet tagja lett és az élelmiszer-elosztó hálózat központjává vált.

Így ment régen a kimérés.

A háború után

Az államosítás után 1948-ban tovább folytatta tevékenységét állami felügyelet alatt. Többszöri névváltás után kapta a Sárvári Baromfifeldolgozó Vállalat elnevezést.

A gyár madártávlatból, 1973 Átvételi csarnok építés, a 70-es években Csirkecsomagoló, szintén 70-es évek Címlapon a Sárvári Baromfifeldolgozó Vállalat, 1987

Rendszerváltás

A magyarországi rendszerváltás kezdetekor, 1990-ben a Sárvári Baromfifeldolgozó Vállalat, illetve az osztrák székhelyű Glatter GmbH létrehozta a SáGa Szárnyas Finomságok Kft. nevű vegyesvállalatot. 1992-ben a Sárvári Baromfifeldolgozó Vállalat részvénytársasággá alakult. A részvények többségét (96,5 %) az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) birtokolta, míg a részvények kisebb része a helyi önkormányzat kezében volt.

Sága főbejárata a Petőfi ltp. felé Sága főbejárata a Petőfi ltp. felé Sága főbejárata a Petőfi ltp. felől

A privatizáció során a Bernard Matthews-cégcsoport megvásárolta a Sárvári Baromfifeldolgozó Vállalat részvényeinek 96,5 %-át az ÁPV Rt.-től.

Bernard Matthews a csényei szabadtartású pulykatelepen

SáGa Foods

1996-ban a vegyesvállalat és a részvénytársaság SáGa Foods név alatt egyesült, majd 2003-ban (többszöri tőkeemelés és a kisebbségi részvények felvásárlása után) a Sága 100 %-ban a Bernard Matthews-csoport tulajdonába került.

Új csarnok építése, 1995 Új csarnok építése, 1995

Átszervezés

A pulykatartással és takarmánygyártással foglalkozó ágazatot 2007-ben a Sága Foodsról leválasztották, és Pannon Pulyka név alatt létrejött egy különálló vállalkozás. A Sága Foods zártkörűen működő részvénytársaságként, míg a Pannon Pulyka korlátolt felelősségű társaságként folytatta tevékenységét. Mind a Sága Foods, mind a Pannon Pulyka 100%-ban a Bernard Matthews-csoport tulajdona maradt.

Panírozó üzem építés, 2002 Panírozó üzem építés, 2002 Panírozó üzem építés, 2002

Napjainkban

A Sága ma a magyar húskészítménypiac egyik meghatározó szereplője, Sága, Fini Mini és Falni Jó! márkáink kimagaslóan ismertek és kedveltek fogyasztóink körében.
 
A korszerű táplálkozási és technológiai irányelveknek megfelelő termékpalettánkban megtalálhatók a virsli, sonka, párizsi, felvágottaszpikos és mélyhűtött panírozott kényelmi termékek, melyeket a hazai és export piacokon egyaránt értékesítünk.
 
Törekszünk arra, hogy új termékeinkkel piaci réseket fedjünk le, vagy innovatív stratégiánknak köszönhetően akár igényt teremtsünk újszerű termékötleteinkkel. 

Cégünk fő célkitűzései, stratégiája nem változott: a magyar húskészítménypiacon továbbra is vezető szerepet kívánunk betölteni, magas minőségű, innovatív termékekkel, márkanevünk erősítésével, a fogyasztói igények széleskörű kiszolgálásával. Elkötelezettek maradunk a húskészítmények minőségének általános javítása és a fogyasztók korrekt tájékoztatása mellett.

Számunkra a márkaépítés alapkövét jelenti az innováció, hisz így vagyunk képesek a fogyasztói igények maximális kielégítésére, új ötletek megvalósítására.

A Sága napjainkban A Sága napjainkban Sága Foods Zrt. napjainkban