Egyes összetevők élelmiszerekben való jelenléte bizonyos embereknél allergiás reakciót vagy intoleranciát válthat ki, amely esetenként veszélyt jelenthet az egészségére. A hatályos jogszabályok ezért különösen fontosnak tekintik az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok jelenlétéről való tájékoztatást, így ezeket az összetevőket feltűnő módon - úgy, hogy azok egyértelműen elkülöníthetők legyenek a többi összetevőtől - kell megjeleníteni az összetevők felsorolásában, kötelezően 2014. december 13-tól.

Az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok szándékos jelenlétéről az előírások kötelező tájékoztatást írnak elő. A szabályozás ugyanakkor az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok szándékolatlan jelenlétéről való tájékoztatást önkéntes alapon bízza rá az élelmiszerrel kapcsolatos tájékoztatásért felelős vállalkozóra.

Alkalmazott allergén jelöléseink:

  • A „laktózmentes” kifejezés azt jelenti, hogy a termék laktóz tartalma kevesebb, mint 0,1g/100g vagy 0,1g/100ml.
  • A „gluténmentes” kifejezés azt jelenti, hogy a termék glutén tartalma nem haladja meg a 20 mg/kg-ot.     
  • A „+szója nélkül” kifejezés azt jelenti, hogy a termékben szándékosan nincsen jelen szója, de szándékolatlan jelenléte nem zárható ki.     







Egy termék allergén státuszát önkéntes módon az „Allergén információk” szöveget követően külön is összefoglaljuk. Az összefoglalóba már csak az allergéncsoport neve kerül be, így például tejfehérje és sovány tejpor együttes jelenléte esetén a „tejet tartalmaz” fog megjelenni.

A „Felbontás után kerülni kell a termék szennyeződését más allergénekkel” állítás azon nagyobb kiszerelésű (2 kg, 1kg) műbélbe töltött termékeknél nyer létjogosultságot, amelyeket a vásárlás helyén bontanak meg és szeletelve értékesítenek. A szeletelő pult tisztán tartása, ott az allergén keresztszennyeződés kivédése a bolt hatáskörébe tartozik. Ezeknél a termékeknél az allergén információ a bontatlan csomagolású termékre vonatkozik.


Az alkalmazott allergén jelölések háttere:

A laktózmentesség feltételeit megadó jogszabályok hatályon kívül vannak, de a határérték a korábbi magyar előíráson alapul. A gluténmentesség feltételeit hatályos jogszabályok írják le.

Egyéb allergén mentességének jelöléséhez határértéket megadó korábbi vagy aktuális szabályozás nincsen. Határérték híján mentesség, azaz a legérzékenyebb laboratóriumi módszerek melletti nulla érték teljesítése egyéb allergénekre nem vállalható.

Előrecsomagolt termékeknél a tájékoztatás mindig bontatlan csomagra vonatkozik.


Termékeink allergén táblázata:

Az élelmiszerlánc különböző szakaszaiban megtett allergén-keresztszennyeződést kivédő intézkedések ellenére termékeinknél teljességgel nem zárható ki allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok szándékolatlan jelenléte.
Termékeinkben szándékosan jelen lehetnek:
  • Glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab, illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek
  • Tojás és abból készült termékek
  • Szójabab és a belőle készült termékek
  • Tej és abból készült termékek (beleértve a laktózt is)
  • Zeller és a belőle készült termékek
  • Mustár és a belőle készült termékek




Termékeinkben szándékosan nincsenek jelen:

  • Rákfélék és a belőlük készült termékek
  • Tojás és a belőle készült termékek
  • Halak és a belőle készült termékek
  • Földimogyoró és a belőle készült termékek
  • Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia, queenslandi dió és a belőlük készült termékek
  • Szezámmag és belőle készült termékek
  • Kén-dioxid és SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben.
  • Csillagfürt és a belőle készült termékek
  • Puhatestűek és a belőlük készült termékek





A szabályozás szerinti, szándékosan jelen lévő allergén összetevőket összefoglaló táblázat minden egyes a listában szereplő termék besorolását érintő változáskor és a termékkör módosítása esetén frissül.
A táblázat tartalmazza továbbá a termékek gluténmentes és laktózmentes besorolását is.